Deze stoffen zijn ideaal om zomerkleding mee te maken

Tricot regenboog

Voor je het weet staat de zomer weer voor de deur en is het tijd voor rokken, jurkjes en korte broeken. Vind jij de zomermode in winkels ook altijd zo teleurstellend? Dan ga je toch lekker zelf met stoffen in de weer! 

Zelf kleding maken

Kleding maken is minder lastig dan veel mensen denken. Het is een trucje dat je door moet hebben. Even oefenen is natuurlijk nodig maar als je het eenmaal onder de knie hebt kun je van alles maken: jasjes, t-shirts, broeken, rokken en nog veel meer. 

Welke stof geschikt is voor de zomer is echter maar de vraag. Je wil het niet te warm hebben en je wil natuurlijk ook geen zichtbare zweetplekken in je kleding hebben. Welke online stoffen je het beste kunt kiezen als je zomerkleding gaat maken? Dat lees je hier.

Linnen

Linnen is niet voor niks al tientallen jaren een geliefd materiaal. Het heeft een chique en toch niet te formele uitstraling en het is een luchtige stof die toch niet doorschijnt. Linnen is geweldig als je een pak of lange broek moet dragen voor je werk maar het toch niet te warm wil hebben. 

Linnen is een textielsoort die gemaakt wordt uit vlas. Vlas is een plant die veelvuldig bewerkt wordt om linnen van te maken. Zoals je misschien wel weet wordt linnen gebruikt voor kleding maar ook veel voor tafelkleden, gordijnen en schildersdoeken. Het is als materiaal zeer geschikt voor grote oppervlakken. Er worden zelfs boekenkaften gemaakt van linnen.

interieur stof

Tricot

Een ander zeer populair materiaal voor kleding is tricot. Je ziet het veel verwerkt in kleding voorkomen. Lees maar eens de etiketten van de kleding in je kast. Er zit ongetwijfeld iets van tricot tussen, of dat deels uit tricot bestaat. 

Tricot is een stof van fijn breiwerk. Het wordt gemaakt van allerlei soorten garen, dus tricot kan bestaan uit katoen, wol en nylon. De tricotsteek maakt van de stof toch een luchtig en elastisch materiaal, waardoor het veel gedragen wordt in de zomer. 

Katoen

Katoen is absoluut een multifunctioneel product. Als textielsoort geeft het je genoeg bescherming voor zowel de zomer als de winter. Eindeloos veel andere producten naast kleding worden van katoen gemaakt. 

Katoen wordt gemaakt van de zaden van de katoenplant. Het is een zacht en luchtig materiaal en laat veel lucht door. Het houdt je dus goed koel in de zomer. Het laat ook weinig warmte toe en zorgt niet voor zweten. 

Heel veel andere stoffen bestaan eigenlijk (deels) uit katoen. Denk bijvoorbeeld aan denim, badstof, jersey en flanel. Dit zijn allemaal verschillende verwerkingen van katoen. 

De Stoffenkraam

Tule

Tule is een stof vernoemd naar de Franse plaats Tulle. Het wordt vaak gebruikt voor bruidsmode omdat het doorzichtig is. Daardoor is het niet geschikt voor elk soort kledingstuk. Je kunt er echter wel een luchtige top van maken voor over badkleding, of een mooie japon voor de avond. 

Joggingstof

Het woord alleen al klinkt comfortabel: joggingstof. Huispakken zijn populairder dan ooit en worden vaak gemaakt van joggingstof. Maar is dat niet gewoon hetzelfde als tricot of katoen? Nee, niet helemaal.

Joggingstof wordt ook wel sweatstof genoemd. Het is in de basis ook een tricot maar wordt anders gemaakt. Het wordt namelijk gebreid met een dikker garen. De stof is daardoor ook iets dikker en warmer. De binnenkant van een joggingstof is geborsteld, zoals bij flanel. Daardoor heeft deze een heerlijk zacht laagje.

De reden dat veel mensen toch graag joggingstof dragen in de zomer ondanks de warme eigenschappen is omdat joggingstof je zweet deels op kan nemen. Bovendien zit joggingkleding vaak los en dit houdt je dan weer koeler. 

Kant

Het beste voor het laatste bewaren: kant. Kant is misschien wel een van de mooiste en meer chique textielsoorten. En nog een voordeel: het is luchtig genoeg om in de zomer te dragen!

Kant is een ambachtelijk weefsel gemaakt van draden. Het wordt doorgaans gemaakt met linnen, katoen, zijde of zilverdraad. Jarenlang was het een belangrijke inkomstenbron voor veel Nederlanders omdat het maken van kant werd gezien als een gewilde nijverheid. Nu is kant een prachtige manier om een jurk, vest of bolero een nette en unieke uitstraling te geven.

Animal

Stoffen kiezen

Welke stof je ook kiest: zorg ervoor dat het past bij jouw kledingsmaak en bestaande garderobe. In de winkel lijken alle stoffen mooi, maar ga je het ook echt dragen? Dat moet altijd je uitgangspunt zijn bij het uitzoeken van een stof!